Massage, wat doet het nu ?

De werkwijze

Net als bij mensen kan spanning en stress vast gaan zitten in het lichaam van een hond. 

De hond raakt hierdoor uit balans, zowel lichamelijk als geestelijk. 

Massage geeft rust, ontspanning en zorgt voor meer emotionele en lichamelijke balans.

Ontspanning is ook altijd ons uitgangspunt bij de massage.

 

Massage kan tevens ingezet worden bij lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld bij blessures, artrose, heup/elleboog dysplasie, wervelkolom aandoeningen, ter ondersteuning van de revalidatie na operatie en ook ter voorbereiding op een operatie. 

Maar ook bij gedragsproblemen kan massage veel doen voor uw hond. Denk aan honden met een (vuurwerk)angst, onzekerheid, snel overprikkelde honden en reactieve honden.

En denk ook aan sportmassage. Veel mensen beseffen niet dat ook een hond een goede warming up en cooling down nodig heeft, net als mensen. Dit om blessures te voorkomen. We kunnen met sportmassage de spieren en weefsels goed opwarmen, zodat er een goede doorbloeding is en kans op blessures minimaal is. Daarnaast is een cooling down belangrijk om het lichaam weer in meer ontspannen staat te brengen na de inspanning. 

 

Een massage kan, hoe minimaal de uitvoer ook lijkt, inwendig bij de hond veel teweeg brengen. Zo wordt zowel het gedrag als het lichaam beïnvloed.

Gedrag:

- Bevordert de balans in emoties

- Stimuleert de werking van hormonen en neurotransmitters voor positieve invloed op gedrag en stemming

- Beinvloed het lichaamsbewustzijn

- Beinvloed de angst en pijn herinnering in positieve zin

- Kalmeert het zenuwstelsel, waardoor de hond minder snel overprikkeld raakt.

- Bevorderen van concentratie, zelfvertrouwen en zelfbeheersing

 

Lichaam:

- Stimuleert de bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen

- Het heft blokkades en spanning op spieren, bindweefsel, pezen en gewrichten op.

- Het verbeterd de gezondheid van de huid

- Het kan pijn verlichten of pijn herinnering verminderen.

- Het verhoogt het lichaamsbewustzijn, proprioceptie en houding.

- Zorgt voor aanmaak oa endorfines, het gelukshormoon

Dit alles gebeurt door invloed die de massage heeft op het zenuwstelsel en de hersenen.

 

De hond komt uit zijn hoofd en in zijn lichaam…..

Oftewel de hond komt lichamelijk en geestelijk weer meer in balans.

 

Een hond die fysiek, mentaal en emotioneel in balans is, is een gelukkige hond.

In principe komen wij altijd bij de klant aan huis, waar de hond in zijn eigen vertrouwde omgeving is en waarschijnlijk veel beter in staat is om de massage positief te ontvangen.

Tijdens de eerste sessie gaan we in kaart brengen wat de probleem/aandachtsgebieden zijn door middel van een bewegingsanalyse. Daarnaast voeren we een palpatie uit, waarbij we een aantal punten op het lichaam checken op spanning, temperatuur, beweeglijkheid, gevoeligheid enz. 

Naast massage werken we in de sessies ook graag het oefeningen, spel , snuffel/zoek spel en hersenwerkjes. 

Met snuffelen en zoek-/hersenwerkjes kan de hond zichzelf leren ontspannen. De oefeningen die we doen, zijn met name ook om een bewegingsanalyse te kunnen doen. Zo zien we of alles soepel beweegt of waar er aandachtsgebieden zijn. Ook kan het bij honden die wat zenuwachtig en terughoudend zijn, een goede manier zijn om het vertrouwen op te bouwen. 

Na de analyse, advies gesprek en verdere uitleg, gaan we masseren.

 

We gaan dus altijd uit van ontspanning. Het moet voor de hond een leuke, fijne en rustgevende ervaring zijn.

Dat is ook de reden dat wij tijdens de sessie altijd werken naar wat de hond aankan.  We kijken en luisteren naar de communicatiesignalen die de hond ons geeft. Hierdoor leert de hond ook dat hij zijn grenzen mag aangeven en we die ook respecteren. Vaak wil de hond even weglopen, uitschudden of afzonderen om de prikkels te verwerken. 

We proberen met zachte technieken de hond in volledige rust en ontspanning te krijgen. En als dat eenmaal gelukt is, kunnen we ook meer gericht en dieper in het weefsel gaan werken.

Vaak is een eerste sessie vooral het aftasten van elkaar, zowel voor de hond als Kynologisch masseur. En zijn dus meerdere sessies nodig om het meest optimale resultaat te behalen. Het is ook mogelijk om gewoon als onderhoud op frequente basis massagesessies te blijven herhalen. 

 

Bij sportmassage is het uiteraard de bedoeling dat we het weefsel goed opwarmen en klaarmaken voor de prestatie, dus hierbij is het niet altijd de intentie om de hond in volledige ontspanning te krijgen. Maar het moet wel een fijne ervaring blijven voor de hond. Bij de cooling down is dit echter weer wel mogelijk en de intentie. een cooling down hoeft niet direct na de prestatie gedaan te worden, liefst wel binnen een dag.